Uncategorized

Miten voitaisiin vähentää uskontoja kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja?

Uskontoja ja uskovaisia kohtaan tunnetut ennakkoluulot ovat valitettavan yleisiä. Usein ennakkoluulojen taustalta löytyy pelko tuntematonta kohtaan; kun emme tunne vieraan uskonnon tai kulttuurin tapoja ja uskomuksia, saatamme kuvitella niistä vaikka mitä ja tämän johdosta saatamme alkaa pelkäämään kyseisen uskonnon edustajia. Jos vielä jonkin tietyn uskonnon edustajat syyllistyvät epäinhimillisiin tekoihin, erityisesti, jos he tekevät tämän uskonsa nimissä, on epäluulojen kierre valmis. Kuitenkin totuus on se, että suuri osa ihmisistä, uskonnostaan riippumatta, on aivan tavallisia rivikansalaisia, jotka itsekin kauhistelevat maailmassa uskon ja uskonnon nimissä tehtäviä hirmutöitä. Kuinka sitten näitä uskontoja ja uskovaisia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja voitaisiin vähentää? Annamme tässä artikkelissa muutaman vinkin.

Tiedon lisääminen on avain ennakkoluulojen vähenemiseen

Tiedon sanotaan olevan valtaa, mutta se voi olla myös avainasemassa ennakkoluulojen vähentämisessä. Kun tiedämme toisista uskonnoista asioita pintaa syvemmältä ja kun tutustumme toisten uskontojen edustajiin, on meidän yleensä helpompi ymmärtää toisen uskoa ja uskomuksia.

Mistä tietoa sitten saa? Kirjoista on hyvä aloittaa, mutta kaikista parhaiten saat ensikäden tietoa erilaisista uskonnoista tutustumalla uskoviin ja heidän toimintaansa. Ehkäpä voisit vierailla vaikkapa moskeijassa ja keskustella paikallisen imaamin kanssa islamin uskosta? Huomaat pian, että esimerkiksi profeettojen joukossa vilahtelee tuttuja nimiä, jotka ovat tunnettuja myös kristityille – nimet vain kirjoitetaan yleensä arabiankielisessä muodossa. Nimet kuten Ismail ja Adam tuovat myös kristittyjen mieleen uskonnolliset tarinat menneiltä ajoilta.

Matkustamisen sanotaan avartavan ja myös tässä suhteessa vierailu vieraissa maissa, vieraan kulttuuripiirin keskellä voi auttaa tuomaan uusia näkemyksiä ja ymmärtämään toista osapuolta paremmin. Kaikilla ei toki ole varaa matkata kaukomaille. Tällöin esimerkiksi laadukkaat dokumenttielokuvat voivat kertoa sinulle maan kulttuurista ja valtauskonnosta tavalla, joka saa sinut tuntemaan melkein kuin olisit itse paikan päällä näkemässä ja kokemassa dokumentin kertomat asiat ja tapahtumat.

Vuoropuhelu uskontojen välillä on tärkeää

Uskontojen välinen vuoropuhelu on tärkeää, sillä sitä kautta voimme huomata monen uskonnon kohdalla yhteiset juuret ja muitakin yhtäläisyyksiä. Samalla voimme oppia ymmärtämään toinen toistamme ja luomaan hedelmällisiä keskusteluja, joissa toista osapuolta ei lytätä, vaan pyritään ymmärtämään. Näin voidaan rakentaa yhteiskuntaan arvokkaita siltoja eri uskontojen välille.

Aina tällaisten tilaisuuksien järjestäminen ei ole kuitenkaan kovin edullista, vaan tilaisuuden järjestämiseksi voidaan joutua tekemään erilaisia valmisteluja, jotka vaativat rahaa. Ellei rahaa ole käytössä, saattaa olla aika vertailla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja freedomrahoitus -sivustolla ja pohtia, voisiko näistä olla apua tilaisuuden järjestämisessä. Talkootyöllä kuluja voidaan toki pienentää ja jo talkoot itsessään voivat olla oivallinen tilaisuus kokea eri uskontokuntien edustajien välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Jonkin verran tällaisia tilaisuuksia onkin jo järjestetty, mutta tarvetta vuoropuhelulle on toki edelleenkin. Osallistujilta osallistuminen uskontojen väliseen vuoropuheluun vaatii avarakatseisuutta ja avoimuutta, mutta parhaimmillaan se voi myös antaa paljon. Vuoropuhelu voi auttaa ymmärtämään toisen näkökulmaa ja huomaamaan eri uskontojen erojen sijaan yhtäläisyydet ja samankaltaisuudet, joiden pohjalta on entistä helpompaa lähteä rakentamaan toimivaa ja aitoa yhteistyötä sekä entistä suvaitsevampaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella olisi aito uskon- ja uskonnonvapaus.

ashe